istoric comuna Peris

Prima atestare documentara a localitaţii Periş poza peris a fost facuta în anul 1579, cand este menţionata pentru prima data sub actualul nume. In urma numeroaselor cercetari arheologice efectuate în regiune au fost descoperite cateva urme ale unor aşezari umane care dateaza înca din vremea dacilor, aratand ca zona a fost locuita fara întrerupere înca din antichitate. In istoria localitaţii se mai menţioneaza şi evoluţia oraşelor care au avut de prosperat în perioada de sfarşit a secolului al XIV-lea şi în secolul al XVI-lea, dar şi lupta din 1546 care s-a dat pe aceste meleaguri cand Mircea Ciobanul a înfrant boierii care venisera în Ţara Romaneasca cu un pretendent la tron.

Incepand cu sfarsitul secolului al XIV-lea, sub domnia lui Basarab I si continuind pana in secolul al XVI-lea mai multe asezari si orasele au prins viata in aceasta zona (exp: Snagov, Chitila, Afumati si Tancabesti). Acestea isi continua existenta si dezvoltarea pana in zilele noastre. Numele “Ilfov” este pentru prima data mentionat intr-un act de donatie din 1482 scris de Domnitorul Vlad Calugarul catre Manastirea Snagov.
.

Satul Balteni, atestat documentar prima data in anul 1476, este situat in partea de sud est a teritoriului administrative al comunei, in zona de terase joase, pe malul lacului Manastirea, avand altitudinea in jur de 100m in zona construita.
Bogatia descoperirilor arheologice – relicve, inscriptii, etc. – sunt dovada locuirii neintrerupte a zonei, de la daco-romani, pana in prezent.

Bogatia descoperirilor arheologice – relicve, inscriptii, etc. – sunt dovada locuirii neintrerupte a zonei, de la daco-romani, pana in prezent din care amintim:

  • monede de bronz din timpul reformei monetare ale imparatului Anastasius I (imparat bizantin (11 aprilie 491 – 9 iulie 518 d.Hr.)sunt menţionate la Cocioc
  • Situl arheologic de la Periş-drumul Periş-Ostratu. pe malul drept al văii Pescăriei, la 450 m de drumul Periş-Ostratu ( Epoca migraţiilor, Epoca bronzului / sec.V-VI  )
  • Situl arheologic de la Cocioc-Marginea estică a satului, pe malul sudic al lacului Snagov ( Epoca bronzului, Eneolitic, Epoca migraţiilor, Epoca romană, Epoca medievală / sec.IV-V, sec. IV )
  • Situl arheologic de la Periş-Gospodăria Moldoveanu Lucreţia, pe malul sudic al lacului Snagov, traversat de calea ferată Bucureşti-Ploieşti (Epoca migraţiilor, Latène / sec. V-VI, sec. II-I a-Ch. )
poze perispoza perispoza peris